Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de Praktijk

Over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt vaak ingewikkeld gedaan. Emoties willen nog wel eens hoog oplaaien. Voorstanders worden versleten voor ‘geiten-wollen-sokken’-types en tegenstanders uitgemaakt voor mensen die ‘niets om de toekomst van deze aarde’ geven. En zo betrekken beide kanten hun stellingen en wordt een redelijk gesprek wat ‘lastig’.

Dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen best praktisch kan, laat Poul Gelderloos zien met de keuze van zijn vervoermiddel. Zijn auto, een Opel Ampera, rijdt voor het grootste deel van de kilometers electrisch. En als de accu leeg is (na een afstand van zo’n 60 tot 80 kilometer te hebben gereden), dan schakelt de auto vanzelf een klein motortje in om opnieuw electriciteit op te wekken. Zo komt hij altijd op de plek van bestemming. En daar zet hij zijn auto aan de laadpaal of het stopcontact om de accu weer op te laden, zelfs afgelopen zomer op de camping in Frankrijk. Voor een Euro aan electriciteitskosten komt hij minstens 20 kilometer ver. Dat haal je niet op benzine of diesel. Hij bespaart dus fors op de brandstofkosten. Voordeel voor de portemonnee.

Afgelopen jaar heeft hij een kleine 10.000 kilometer achter elkaar op één tank gereden. “Het is überhaupt al een sport om met een volle tank zo ver mogelijk te komen.” Minder benzineverbruik leidt tot minder uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. De energie voor de electrische kilometers zijn efficiënter opgewekt dan die voor de benzinekilomers. Een leuk bijkomend effect is dat veel mensen die in een dergelijke auto gaan rijden opeens veel rustiger gaan rijden. Niet meer plankgas 150 km per uur, maar met een snelheid van 110 km per uur kom je er ook. En wel zo relaxed. Met die acculading probeer je toch de eindbestemming te halen. Net alsof je zit te gamen …

En dat is weer voordeel voor het milieu.

Leest het interview met Poul Gelderloos in Het Parool van 14 december 2013.

volledig artikel ›